Wat is het verschil tussen DAM en PIM en hoe vullen ze elkaar aan?

Soms heerst er onduidelijkheid over het verschil tussen een PIM- en een DAM-systeem. Vandaar een blog over PIM vs. DAM, waarin niet enkel de verschillen aan de orde komen, maar waarin ook duidelijk wordt hoe de systemen elkaar aanvullen en zo relevant zijn voor brands, retailers en groothandels in het huidige tijdperk van digitaal samenwerken en het creëren van content voor de customer journey.

PIM-systeem

Een PIM-systeem is hoofdzakelijk product georiënteerd en ondersteunt groothandels en retailers door alle productinformatie, zoals producteigenschappen, -specificaties en bijbehorende beelden op één plek te beheren. Product Information Management-systemen zijn dus ideaal voor productmanagers die productinformatie binnen de organisatie moeten verzamelen en beheren. Zulke systemen besparen veel tijd en helpen fouten te voorkomen. Zonder een PIM-systeem is het verzamelen van alle productinformatie een uitdaging. Hoe bewaar je het overzicht over deze informatie als die in een groot aantal verschillende systemen is opgeslagen?

Veel organisaties verdwalen op dit vlak in de verschillende softwarepakketten, databases en Excelsheets die ze gebruiken. Wanneer je al deze informatie centraal gemanaged hebt in een PIM-systeem, ben je in staat je teksten en beelden sneller te publiceren op je website, e-commerceplatform of in een catalogus.’

DAM-systeem

In aanvulling op deze statische productcontent wil je consumenten inspireren met storytelling, mooie vormgeving en sfeerbeelden. “Om producten te kunnen verkopen, online of in een brochure, heb je attractieve content nodig. Het gaat om aansprekende verhalen, soms meertalig gepubliceerd, in combinatie met fraaie vormgeving en beelden. Hiervoor zijn creatieve processen vereist. Een DAM-systeem helpt je bij het creëren van de content en het managen hiervan, tot en met het goedkeuren van de finale versies. Zo werk je in DAM toe naar verleidende content voor je customer journey”, vertelt Ronald Leusink, partner bij Graphit. “En dat op een uniforme manier. Zodat consumenten op alle kanalen een uniforme ervaring hebben.”

Het creëren van deze content doe je met Adobe InDesign en Adobe Photoshop. Op dit punt komt het DAM-systeem om de hoek kijken. Daarin beheer je alle visuele content ten behoeve van al je marketinguitingen en -kanalen. Het systeem stroomlijnt dit contentcreatie- en publicatieproces volledig. In de stap naar commerciële presentatie van je producten en stories gebruik je zowel de productinformatie uit je PIM-systeem als de visuals en storytelling uit je DAM. Het DAM-systeem biedt workflowondersteuning voor alle stakeholders in de creatieprocessen: van fotografen en tekstschrijvers tot en met designers.

De verschillen tussen PIM en DAM

PIMDAM
Productinformatie (tekst)v
Achtergrondinformatie (merk, jaartal, collectie)v
Productafbeelding en rendities voor kanalen (jpg, eps, tiff, png )v
Productafbeelding ( referentiebeeld )vv
Marketing en brand assets ( logo, locatie, presentatie ppt/key )v
Product assets ( video, slidedeck, designs )v
Metadatav
Automatisch proces en uitlevering beeld naar website en e-commercekanalenv
Roll based/ functie gerelateerdv
Workflow beeldmanipulatie / photoshopv
Plugins/ API ten behoeve van beeldv
Bestanden aanpassen / (re) sizingv
Delen en versturen assets: images en designsv

Wanneer wordt een DAM-systeem urgent?

Kleinere organisaties kunnen zich misschien nog net redden met enkel een PIM-systeem. Ze gebruiken het als basis voor hun productcontent op hun website. Maar daarna houden de mogelijkheden al snel op. “Wil je content op verschillende kanalen – print en online – publiceren, dan komen daar creatieve processen bij kijken. Een DAM-systeem faciliteert die processen. Onder embargo een campagne voorbereiden en klaarzetten voor publicatie, bijvoorbeeld, gaat perfect.”

Dit is geen willekeurig gekozen voorbeeld. Het lanceren van nieuwe marketingcampagnes wordt belangrijker in een tijd waarin de klantreis zich grotendeels digitaal afspeelt. Een tijd, bovendien, waarin we veelal thuiswerken en het zwaartepunt ligt op digitaal samenwerken. “Met deze ontwikkelingen in je achterhoofd kom je uit bij een DAM-systeem als aanvulling op PIM.”

Hoe de systemen elkaar aanvullen

Je wilt de twee systemen bij voorkeur op een manier integreren waarbij het ruwe ERP-materiaal wordt verrijkt in het PIM-systeem. En de storytelling, vormgeving en beelden voor ieder publicatiekanaal worden gemanaged in het DAM-systeem: van productpresentatie en website tot aan brochure of app.

Het eigenaarschap van PIM ligt primair bij productmanagement en IT, terwijl het eigenaarschap van DAM primair bij marketing ligt. Je wilt natuurlijk dat ze gebruikmaken van elkaars content. PIM is “the single version of the truth” voor productinformatie. Het DAM-systeem “the single version of the truth” voor alle visuele storytellinginformatie. Met een geïntegreerde PIM-DAM-omgeving ben je in staat op ieder moment de combinatie van storytellingcontent en productcontent in te zetten voor ieder publicatiekanaal: web, app, social, print. DAM zorgt bij deze twee-eenheid automatisch voor de juiste versie en resolutie die geschikt is voor het betreffende kanaal.

Wat is het verschil tussen DAM en PIM en hoe vullen ze elkaar aan?

Met de integratie voorkom je dat contentteams dubbel werk verrichten. Zonder de integratie moet je jezelf continu de vraag stellen of je het recentste beeld en tekst gebruikt – belangrijk voor brand consistency. In zo’n situatie is het niet vreemd dat marketeers gemiddeld 300 uur per jaar naar digitale bestanden zoeken. Die tijd wil je liever nuttig besteden.

Met een volledige integratie – die Graphit absoluut propageert – heb je één centrale plek met de juiste versies van al je content en weet je zeker dat je al je alle assets benut. Zo zorgt DAM voor rust, structuur, efficiënt werken én eenduidigheid van je merken. Vanuit zo’n systeem kunnen marketing en sales samen optrekken om de beste klantervaring – bepalend voor salesresultaat – te creëren.

Een belangrijke afsluiter: je kunt de stappen in de workflow van contentcreatie en -publicatie pas automatiseren als werkprocessen niet langs elkaar heen lopen. En dat vereist een integratie van processen. Je wilt immers niet dat een teamlead handmatig een afbeelding moet omzetten naar een formaat dat past bij het publicatiekanaal. DAM doet dat nou juist allemaal automatisch!

Lees meer over:

DAM

Woodwing Assets

Share:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

New Skool Media: de waarde van je digitale assets

Rob Koghee is Managing Partner en mede-oprichter van uitgeverij New Skool Media. Hij kocht 19 titels van Sanoma en titels van Relx waaronder Elsevier.

Lees meer

Webinar Retail Workflow Platform – Publication Organiser

Digitale transformatie is een trend die zich doorzet in retailland. Naast de huis en huis folders zijn web, app en …

Lees meer

Hoe manage je de marketingcontent voor 13 merken?

De NCOI Groep, kende een grote druk op het promoten van de opleidingen door middel van brochures. en wervende teksten voor op de website. Hoe dit zowel voor digitaal als print nu is opgelost voor alle kanalen lees je hier.

Lees meer

Afspraak maken