‘Actieve lezers zetten hun tanden al in de app’

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zet in op digitalisering. Een app waarop lezers zestien magazines – van Vrij Nederland en Psychologie Magazine tot Margriet – kunnen lenen, is daar onderdeel van. Graphit heeft deze pilot samen met partner SPRYLAB op poten gezet. Het gaat om een digitale omgeving waarin uitgeverijen de magazines plaatsen én de app TijdschriftenBieb, waarop ze te lezen zijn.

De vraag

De Koninklijke Bibliotheek speelde eerder ooit met het idee om losse artikelen beschikbaar te stellen voor haar leden, maar gooide het over een andere boeg: “De inkoopcommissie van de online bibliotheek en onze leden wilden graag volledige magazines digitaal kunnen lezen. Graphit en SPRYLAB hebben de nodige ervaring met het beschikbaar stellen van tijdschriften op apps. Dat komt nauw, want tijdschriftartikelen bevatten vaak zware afbeeldingen die ingeladen moeten worden”, vertelt Petra Rijkelijkhuizen, strategisch accountmanager bij de Koninklijke Bibliotheek.

Hier bovenop komen volgens haar aanvullende zaken waar de partijen in de ontwikkeling rekening mee hielden: een digitale omgeving waarin uitgevers hun content beschikbaar stellen, de vastgelegde leentermijn, uitgevers die willen weten hoe vaak artikelen gelezen worden en de privacy van de lezers.

Het proces

Joris de Jong, consultant bij Graphit, leidde het proces in goede banen aan de hand van workshops, het testen en reviewen van de app én het bewaken van de planning. In de workshops werden de zojuist genoemde eisen vertaald naar de app. Joris en Ronald Leusink, partner bij Graphit, lichten toe: “Het was een ontdekkingstocht: hoe ontsluit je de content via een app – met de verwachtingen van lezer, bieb en uitgeverij in je achterhoofd? Hoe willen de uitgeverijen hun content presenteren? Hoe ziet het uitleentraject van de bibliotheekleden eruit?”

graphittttttt - admin

Het resultaat

“We hebben het Graphit en SPRYLAB niet gemakkelijk gemaakt, maar het proces is goed verlopen en we zijn tevreden met het resultaat. Lezers kunnen de magazines drie weken lenen, op tablet of smartphone. Steeds het voorlaatste nummer, maar ook eerdere edities. De app, een pilot die tot eind 2021 loopt, lijkt nu al in een behoefte te voorzien. Actieve lezers hebben er hun tanden in gezet en komen met ontbrekende edities of suggesties voor nieuwe magazines.”

Ook volgen er wellicht titels voor de jeugd. Die ontbreken nu vanwege de eisen die worden gesteld aan apps voor lezers onder de zestien jaar oud. Ronald en Joris benadrukken dat de app meer potentie heeft dan de huidige weergave van de content in PDF-vorm. “Er zijn rijkere contentervaringen mogelijk. Denk aan video’s in de tekst of het verbeteren van de leesbaarheid.”

Over SPRYLAB

SPRYLAB is een Duits software bedrijf dat met Purple DS® een efficiënte end-to-end oplossing voor digitaal publiceren van mobile en tablet apps aanbiedt.

Nieuwsgierig?

Wil je weten wat Graphit voor jouw organisatie kan betekenen? Get in touch.

Share:

Content Orchestration

De belangrijkste financiële en operationele voordelen van de integratie van PIM met DAM

Wil je meer efficiëntie realiseren in je content supply chain door PIM en DAM te integreren? Op zoek naar een …

Lees meer..
Digital Asset Management

Medium neutraal content creëren, Michel Buyvoets, Misset Uitgeverij-Boerderij

Om haar redacties “web first” te laten werken heeft Misset gekozen voor de Woodwing best of breed oplossing. Het door Graphit geïmplementeerde platform vormt het hart van de content-creatie voor web en voor print. De redacties bereidt de content medianeutraal voor waarbij via de ondersteunende workflow specifieke eigenschappen ten aanzien van de diverse publicatiekanalen worden toegevoegd.

Lees meer..
Graphit_Casa_digitalassetmanagement
Adobe InDesign Automation

CASA

Casa is een winkelketen met decoratieve en huishoudelijke artikelen alsmede huishoudtextiel en tuin- en interieurmeubelen. Ruim 40 jaar ervaring, meer dan 500 winkels …

Lees meer..

Afspraak maken